fbpx

Etanseitatea la cladirile noi

PRO si CONTRA

  • slide

Casa eficienta din punct de vedere energetic este locuinta care consuma cat mai putina energie pentru iluminare, incalzire si racire.
Etanseitatea creeaza un mediu controlat.
O conceptie gresita cu privire la etansarea cladirilor reiese din diferenta intre permeabilitatea la vapori a unui material si etanseitatea constructiei. Un material permeabil la vapori va permite vaporilor de apa sa treaca prin respectivul material.
O cladire neetansa genereaza pierderi enorme de caldura. Chiar si o simpla adiere a vantului ne poate scoate toata caldura din cladire. E destul de evident ca daca se vorbeste de eficienta energetica se urmareste obtinerea unui mediu controlat, fara curenti de aer.

Neetanseitatea influeteaza confortul interior, durabilitatea constructiei si eficienta energetica. Neetanseitatea distruge izolatia sau structura.

Foarte multe persone contesta etanseitatea, chiar o refuza. Ceea ce foarte putina lume stie e ca acele miscari de aer datorate neetanseitatii au repercusiuni grave asupra elementelor constructive.
De ce apare igrasia?
Cauzele aparitiei igrasiei sunt numeroase. Printre factorii declansatori se numara:
• condensul (atunci cand locuinta nu este bine aerisita);
• din cauza constructiilor sau renovarilor realizate neprofesionist;
• intunericul favorizeaza dezvoltarea mucegaiului;
• lipsa unei termoizolatii sau a unei termoizolatii instalata gresit sau din materiale inadecvate.
Cum se formeaza condensul?
In perioada iernii, aerul din interiorul cladirii migreaza inspre exterior, catre zonele cele mai reci. In cazul in care etansarea casei nu este realizata corect, umiditatea din aer va ramane blocata in interiorul structurii cladirii, cauzand probleme ulterior.

Prevenirea mucegaiului inca din faza de constructie
Este foarte important ca izolatia exterioara sa ofere permeabilitate peretilor. Materiale precum polistirenul expandat sau vata bazaltica sunt recunoscute pentru aceasta proprietate.
Prevenirea mucegaiului nu necesita eforturi deosebite, insa trebuie sa acorzi multa grija si atentie curateniei si umiditatii din casa. Astfel, te vei feri pe tine si pe cei dragi de un adevarat pericol pentru sanatate.

Pentru a obtine rezultatele dorite, tot procesul trebuie atent proiectat, planificat si implementat.

Cum se realizeaza corect etansarea?
Spatiul incalzit trebuie sa fie complet inchis de un strat etans. Specificarea in avans a fiecarei componente cu rol de etansare, a felului in care se unesc diferite tipuri de strat de etansare impreuna este foarte importanta. Planificarea strapungerilor in cat mai putine locuri si felul in care se etanseaza acestea (cabluri electrice, prize, tevi care strapung peretii exteriori) este modul prin care putem realiza o cladire etans.

O etanseizare corecta si eficienta a unei cladiri vine cu o serie de avantaje:
• eficienta energetica crescuta;
• prevenirea formarii si acumularii condensului;
• functionarea eficienta si rentabila a sistemului de ventilare cu recuperarea caldurii;
• izolare fonica de nivel ridicat;
• control asupra umiditatii relative a aerului;
• lucrari pe santier de calitate superioara, cladire fara defecte ascunse.