fbpx

De ce să alegem sistemele constructive eficiente energetic?

Avantaje si dezavantaje ale sistemelor constructive ICF

  • slide

Sistemul de construcție din cofraje de polistiren este un sistem de cofraje termoizolante care are ca scop formarea pereților din beton, de tip monolit. Este alcătuit din două panouri de polistiren expandat, unite cu bride de plastic dur încastrate.
Sistemul combină izolația termică efectivă a polistirenului expandat (EPS) cu avantajele unui perete monolitic de beton armat.
Avantajele sistemului :

– viteza de execuție: o casă se cofrează în 3 zile după ce s-a stabilit proiectul și se sapă conturul pentru fundație; nu implică zidărie, tencuieli, mortar, timp de uscare și se lucrează curat. Practic, o casă se poate realiza la roșu într-o lună, cu doar patru muncitori;
– costurile unor astfel de case sunt mai mici decât la o casă obișnuită la care se adaugă sistemul obișnuit de termoizolație (dar mai mari decât la casele fără termoizolație);
– eficiență energetică;
– reducerea costurilor cu încălzirea/răcirea clădirii cu 20-30%;
– izolarea fonică;
– rezistența mărită a clădirii (se consideră a fi cea mai rezistentă structură în caz de cutremur);
– ignifugarea construcției (polistirenul este ignifug);
– rezistența la umezeală;
– se poate lucra și pe timp de iarnă și pe ploaie; lucru ce nu se întamplă pentru a proteja muncitorii și datorită celorlalte elemente ce trebuie luate în calcul: tencuieli, pământ înghețat care se sapă greu, etc.

ICF reprezintă prescurtarea cuvântului Insulating Concrete Forms sau Insulated Concrete Form. Cofrajele termoizolante sunt unități modulare interconectate care sunt uscate, stivuite și umplute cu beton. Unitățile se prind între ele ca niște cărămizi lego, astfel se creează o formă de pereți bine structurați sau etaje ale unor clădiri.

Dezavantajele sistemului:

– trebuie gândită bine arhitectura casei, pentru că din moment ce s-au turnat pereții nu se mai pot dărâma, remodela. De aceea, pereții din interior se recomandă a fi construiți din gips carton sau alte structuri ușoare pentru a putea fi ușor remodelați dacă se reconsideră arhitectura interioară;
– termoizolarea casei la interior determină ca în zilele calde de vară, în momentul în care se deschide fereastra și pătrunde căldura în casă, aceasta rămâne în casă.